Astra Sport Bets

Astra Sport Bets - Pariuri Sportive de calitate

Bet365

Chisu: Speculatorii nu fac rau Bursei, dar e nevoie si de investitori

Cresterile de la inceputul saptamanii n-au rezistat in sedinta de ieri, toti indicii inchizand pe minus, cu scaderi cuprinse intre 4 si 6%. Indicele BET, principalul din piata, care reda evolutia celor mai lichide 10 companii din piata, a coborat in sedinta de ieri cu 4,4% sub nivelul de referinta de luni, in timp ce indicele BET-NG care reda evolutia companiilor din sectorul energetic, a inchis in scadere cu 6,4%, cea mai mare corectie din randul indicatorilor bursieri locali.
"Dupa cresterile prea mari din ultimele sedinte, speculatorii n-au rezistat tentatiei sa marcheze profit. Speculatorii nu fac rau pietei, ridicand volumele de tranzactionare, insa pentru o revenire de trend avem nevoie si de investitori orientati catre portofolii pe termen mediu si lung, dar intrarea acestora in piata este conditionata de contextul international", a apreciat Mihai Chisu, broker in cadrul societatii de brokeraj IFB Finwest.
Cea mai mare corectie din randul companiilor energetice au inregistrat-o titlurile Rompetrol Rafinare (RRC), care au coborat ieri cu aproape 9% pana la pretul de tranzactionare de 0,0246 lei/actiune, in vreme ce actiunile Petrom (SNP) au consemnat un declin de 6%.
Companiile de utilitati au inregistrat si ele pierderi, Transelectrica (TEL) si Transgaz (TGN) coborand cu 7,6% si respectiv cu 4,2%.
Societatile financiare au consemnat corectii ceva mai ample, cea mai mare scadere fiind inregistrata de actiunile SIF Muntenia (SIF4), care au pierdut 7,6% fata de nivelul de referinta, urmate de scaderea actiunilor SIF Moldova (SIF2) de 6,3%. Restul SIF-urilor au pierdut in medie cate 3%, reducand astfel cotatia indicelui de profil cu 5,7%, pana la nivelul de 15.300 de puncte.
"Pentru o revenire de trend avem nevoie ca volatilitatea pietei sa se mai reduca, iar acest lucru inseamna fie diminuarea numarului de speculatori din piata, fie intrarea agresiva la cumparare a investitorilor pe termen mediu si lung. Volatilitatea este in continuare alimentata in schimb de contextul international nefavorabil, si cred ca treptat si situatia interna isi va spune cuvantul", a apreciat in continuare Chisu.
In sectorul financiar, titlurile BRD au pierdut ieri 5,8%, coborand la pretul de tranzactionare de 8,9 lei/actiune, in vreme ce actiunile Bancii Comerciale Carpatica (BCC) au inchis la acelasi nivel de referinta, de 0,212 lei/actiune atins luni. Actiunile bancii austriece Erste Bank (EBS) au consemnat o scadere de 7,3%.
Actiunile companiilor din sectorul chimic au consemnat printre cele mai mari scaderi de ieri de pe BVB, titlurile Azomures Tg. Mures (AZO) pierzand 12,9%, iar cele ale Amonil Slobozia (AMO), 7,3%.
Valoarea tranzactiilor pe BVB s-a ridicat ieri la 21,6 mil. lei (5,7 mil. euro), fiind tranzactionate peste 61 de mil. de actiuni, in timp ce tranzactiile de pe RASDAQ au insumat doar 2,4 mil. lei (0,65 mil. euro).
Pe plan extern, principalele cotatii bursiere au evoluat de asemenea in scadere, indicatorii europeni consemnand scaderi in medie cu 3%. Indicele francez CAC 40 pierdea spre finalul sedintei 3,7%, indicele german DAX cobora cu 3,2%, in timp ce indicele bursier britanic FTSE 100 inregistra un declin de 3%.
Indicele american Dow Jones deschidea sedinta de ieri in scadere cu 2,6%.