Astra Sport Bets

Astra Sport Bets - Pariuri Sportive de calitate

Bet365

Lupsan, Intercapital: Niciun sector n-a ramas neafectat de criza la BVB

Bursa a inchis ieri cea de-a treia sedinta consecutiva in scadere, dupa aprecierile mari de saptamana trecuta, brokerii fiind de parere ca speculatorii si-au marcat profitul si au iesit din piata. Indicele BET a coborat ieri cu 2,8% sub nivelul de referinta, de miercuri, cea mai mare corectie fiind consemnata insa de indicele societatilor financiare, care a pierdut 6,2%, coborand aproape de nivelul de 14.000 de puncte. "Sfarsitul lui noiembrie ramane o perioada a incertitudinilor, nivelul volatilitatii mentinandu-se extrem de ridicat in aceasta perioada. In continuare piata de la Bucuresti va reactiona la evolutiile pietelor externe, reactiile, fie ele in plus sau un minus, fiind mai puternice din cauza lipsei de lichiditate a pietei locale", a apreciat Adrian Lupsan, directorul general adjunct al societatii de brokeraj Intercapital.
Cele mai mari corectii din piata au fost ieri consemnate de companiile din sectorul chimic, Amonil Slobozia (AMO) si Azomures (AZO), care au pierdut 15% si respectiv 14,7%.
In topul scaderilor au fost urmate de deprecierile inregistrate de societatile financiare de investitii, care au consemnat scaderi cuprinse intre 4,7% si 7,6%. Cea mai mare corectie a fost consemnata de titlurile SIF Moldova (SIF2), care au pierdut 7,6%, coborand la pretul de tranzactionare de 0,61 lei/actiune. Au urmat actiunile SIF Oltenia (7,2%), SIF Transilvania (6%), SIF Banat-Crisana (5,9%), titlurile SIF Muntenia (SIF4) inregistrand cea mai mica scadere din randul SIF-urilor.
Tranzactiile SIF Oltenia au fost cele mai valoroase din piata (1,3 mil. lei), in timp ce tranzactiile Rompetrol Rafinare (RRC) au fost printre cele mai numeroase (14,8 mil. actiuni).
In sectorul energetic, cea mai mare corectie din randul companiilor petroliere au inregistrat-o actiunile Rompetrol Rafinare, care au coborat cu 6,4% sub nivelul de referinta, in vreme ce titlurile Petrom (SNP) au pierdut ieri 4,7%, atingand un pret de tranzactionare de 0,182 lei/actiune.
Companiile de utilitati au pierdut ieri in medie 3%, titlurile Transelectrica (TEL) inchizand sedinta la pretul de tranzactionare de 12,7 lei/actiune, in timp ce actiunile Transgaz (TGN) au atins pretul de 130 de lei pe actiune.
Evolutiile negative ale companiilor energetice au redus cotatia indicelui de profil cu 4,5%, pana la nivelul de 370 de puncte.
"Este un moment bun de intrare la cumparare tinand cont de preturi, insa lichiditatea cred ca reprezinta o problema. Nu cred ca va exista un anumit domeniu spre care investitorii pe termen mediu si lung se vor indrepta, avand in vedere ca scaderile consemnate de la inceputul anulu si pana acum au afectat toate sectoarele listate pe BVB. Ma astept insa ca investitorii sa fie ceva mai atenti cand vor investi", a adaugat Lupsan.
Companiile financiare au pierdut in sedinta de ieri 4,7% fata de nivelurile de referinta de miercuri, titlurile BRD inchizand la un pret de tranzactionare de 8,3 lei/actiune, in vreme ce actiunile Bancii Comerciale Carpatica (BCC) au atins pretul de 0,2 lei/actiune. Titlurile bancii austriece Erste Bank (EBS) au inregistrat corectia maxima admisa de 15%.
Valoarea tranzactiilor de ieri de pe BVB a fost una dintre cele mai scazute de la inceputul anului, fiind tranzactionate actiuni de doar 12,7 mil. lei (3,3 mil. euro).
In prima parte a zilei tranzactiile la BVB
s-au derulat cu dificultate din cauza unor disfunctionalitati a sistemului de tranzactionare prin serviciul internet, fara ca tranzactiile sa fie sistate.
"Valoarea tranzactiilor e posibil sa fii fost afectata si de disfunctionalitatile sistemului de tranzactionare din debutul sedintei, insa nu in mod semnificativ", a apreciat in incheiere Lupsan.
Contrar evolutiei de la Bucuresti, bursele europene au reusit sa revina pe plus spre finalul sedintelor, doar indicele britanic FTSE inchizand in scadere cu 1,2%. Indicele german DAX consemna un avans de 0,3%, iar cel francez CAC 40 urca cu 0,5%.
Indicele american Dow Jones deschidea in scadere cu 0,2%.