Astra Sport Bets

Astra Sport Bets - Pariuri Sportive de calitate

Bet365

Transelectrica, profit cu 40% peste bugetul din 2008

Transportatorul de energie electrica Transelectrica Bucuresti (TEL) a raportat dupa primele noua luni un profit net de circa 140 mil. lei (38,5 mil. euro), de patru ori mai mare decat cel realizat in perioada similara din 2007, de 32,6 mil. lei.
Profitul brut, in valoare de 168 mil. lei, a depasit cu 40% profitul brut bugetat pentru tot anul, la ultima rectificare de buget din luna septembrie. Atunci, compania si-a stabilit o tinta de 120 mil. lei, cu 33% peste nivelul anterior de 90 mil. lei aprobat de actionari la inceputul anului.
Conform sefului Compartimentului Comunicare, Imagine si Relatii Internationale al Transelectrica, Miron Savu, in trimestrul al patrulea compania "are in vedere incadrarea in tinta de profit stabilita prin BVC/2008 rectificat, prin luarea tuturor masurilor necesare in acest sens". Cu alte cuvinte, compania va incerca sa reduca in ultimul trimestru profitul de la noua luni, in conditiile in care o depasire semnificativa a bugetului este taxata in anul urmator de catre autoritatea de reglementare (ANRE), ducand la fluctuatii puternice ale rezultatelor.
Astfel s-a intamplat in 2007, cand Transelectrica a inregistrat o scadere de peste cinci ori a profitului net, dupa un castig record de 277 mil. lei in 2006.
Potrivit reprezentantului companiei, profitul din exploatare a fost influentat in principal de cresterea cantitatii de energie electrica livrata, a cresterii veniturilor din alocarea capacitatii de interconexiune, precum si de economiile privind unele elemente de cheltuiala, compania adoptand programe proprii de reducere a costurilor in vederea incadrarii in profitul bugetat.
In perioada ianuarie - septembrie, afacerile companiei au avansat cu 17,6%, de la un nivel de 1,7 mld. lei anul trecut la 2 mld. lei (circa 550 mil. euro) in perioada ianuarie - septembrie 2008. In al treilea trimestru, Transelectrica a realizat un profit net de 17,36 mil. lei, fata de pierderi de 22 mil. lei in perioada similara a anului trecut, in vreme ce afacerile nete au ramas aproximativ la acelasi nivel, de 660 mil. lei.
In primele noua luni, societatea a inregistrat un profit din exploatare de 177 mil. lei, insa a avut pierderi financiare de 8,8 milioane de lei (2,4 milioane de euro).
La sfarsitul lunii septembrie, societatea dispunea de lichiditati in valoare de 320 de milioane de lei (87,9 milioane de euro), cu 70% peste nivelul de la sfarsitul lui 2007. Societatea considera ca lichiditatile detinute reprezinta un avantaj deoarece compania are disponibilitatile banesti necesare achitarii la termen a obligatiilor de plata scadente.
Pentru 2009, societatea considera ca nu va avea imprumuturi noi mai mari de 20 mil. euro, in conditiile in care in 2008 nu a contractat nici un credit de la banci. In plus, Transelectrica va majora investitiile programate pentru intervalul 2008 - 2012 cu 10-15%, de la nivelul de 600 mil. euro.
In ciuda rezultatelor raportate de Transelectrica, titlurile acesteia au scazut destul de puternic ieri, cu 7,6%.
La ultimul pret de tranzactionare din piata, de 13,4 lei/actiune, capitalizarea societatii se ridica la circa 982 mil. lei (262 mil. euro).
Conform ultimelor raportari de la Bursa, Transelectrica este controlata in proportie de 73,79% de catre Ministerul Economiei si Finantelor, in vreme ce fondul Proprietatea detine 13,5% din societate.