Astra Sport Bets

Astra Sport Bets - Pariuri Sportive de calitate

Bet365

CSA continua curatenia in piata

Comisia de Supraveghere a Asigurarilor a decis sa nu mai prelungeasca agonia Grup AS si i-a retras autorizatia. Societatea era inglodata in datorii inca de la inceputul acestui an. O injectie de un milion $ a mai inviorat-o in primavara, dar nu i-a oprit directia: in jos. Care
este lectia Grup AS pentru piata asigurarilor?

Lectia Grup As sau unde duce lacomia de a incasa prime
Experienta caderii bancilor a fost incercata aproape in fiecare an din 1995 incoace. De fiecare data a fost clar: actionarii sau conducerea bancii fie si-au acordat credite propriilor companii, fie au imprumutat "pe ochi frumosi", fara respectarea normelor prudentiale, fie pur si simplu au fugit cu banii. Deci cineva a furat.
De ce cade insa o companie de asigurare? Pleaca cineva cu banii stransi din primele asiguratilor? La Grup AS n-a fost cazul. Compania, care-si luase un avant puternic din 1997 pana in 2000, a cazut pur si simplu pentru ca s-a lacomit: a vandut foarte multe polite la preturi mai joase decat trebuia. Cand au venit daunele la plata, n-a avut de unde sa dea banii.

Fereste-te de asigurarile ieftine
"Pentru clientii companiilor de asigurari lectia Grup As este simpla: cand iti alegi compania de asigurari gandeste-te ca vrei sa-ti poata plati dauna si nu te duce dupa cea mai ieftina oferta de pe piata. Pentru companiile de asigurari, lectia este ca "dumping-ul" (preturi sub ale concurentei, nejustificate n.red.) nu e bun. Doi-trei ani de dumping si ajungi varza, pentru ca te lovesc daunele si nu ai cum sa platesti", afirma Ovidiu Demetrescu, directorul general al brokerului de asigurari London Brokers.
Afacerile companiilor de asigurari se bazeaza pe principiul dispersiei riscului: iau de la toti (cei care le sunt clienti) si platesc numai celor care li se intampla daunele. Din ce ramane -daca ramane- se acopera cheltuielile (si, dupa caz, profitul) companiei. La Grup As n-a mai ramas. De ce?
"Am mers multa vreme pe prime mici si comisioane mari. Oamenii erau entuziasti ca vanzarile cresteau", povesteste unul dintre fostii membri ai echipei de la Grup AS.
Intr-adevar, compania a crescut: de la 30.000 $ incasari in 1997 un milion $ in 1998, la 4 mil. $ in 1999 si apoi la 10 milioane $ in 2000. In 1999 Grup As chiar face profit: peste 3 milioane $. Insa marul care arata atat de frumos pe dinafara era de gaunos. Cresterea incasarilor, adusa de Rares Padurariu si echipa de manageri impreuna cu care acesta venise la conducere (in 1997), a adus cresterea riscurilor la care s-a expus compania: deci a fost nevoie de capital. In toamna anului 2000, fondatorul companiei, Dumitru Simion (patronul unui grup de constructii, Axa), s-a despartit de echipa lui Padurariu, pe care tot el o adusese de la Asigurarea Populara Romana (acum AGI Romania). Simion a incercat atunci sa gaseasca parteneri care sa intareasca financiar compania, dar a esuat. Pana la urma tot Padurariu s-a intors cu o oferta, in primavara anului 2001. Actiunile au fost cedate catre o companie de inghetata(Geld), apoi au fost preluate de cartre echipa de conducere si salarati. Dar degringolada incepuse. In 2001 compania vinde furibund RCA si Carte Verde, in incercarea de a face rost de lichiditati, dar datoriile se acumuleaza. In ianuarie 2002 Grup AS intra sub supravegherea CSA, care ii solicita un plan de redresare.

Si a aparut Bogdan Gheorghiu
In primavara, cand Grup As era in administrare speciala, dintr-o data a aparut numele unui salvator: Bogdan Gheorghiu. Un om de afaceri de 31 de ani care se declara milionar in dolari. "Am intrat in afaceri dupa 1990, iar banii i-am facut din intermedierea de contracte de comert exterior", spunea Gheorghiu la momentul preluarii Grup AS.
El detine actiuni la Romtehnoinvent (care se ocupa de masuratori de cadastru si geodezie) si fabrica de conserve Scandia Romana. La Scandia Romana a detinut actiuni si fiica lui Serban Mihailescu, ministrul care conduce Secretariatul General al Guvernului. De asemenea, in echipa de conducere de la Scandia Romana si printre actionarii Romtehnoinvent se afla Adrian Gaspar, care a lucrat in Secretariatul General al Guvernului.
Gheorghiu mai lucrat la Contransimex pana in 1992 iar apoi a fost actionar al unei companii romanesti de promovare a imaginii si consultanta, Promotion Group Euroital.
Gheorghiu a subscris impreuna cu Romtehnoinvent 100 de miliarde lei la capitalul Grup As, dar a varsat numai 33 miliarde, urmand sa mai verse inca doua transe-in noiembrie 2002 si ianuarie urmator. Transa urmatoare n-a mai venit, iar CSA luat decizia de retragere a avizului companiei si sunt mari sanse sa ceara lichidarea in justitie.
Dar ce nu i-a iesit lui Gheorghiu?
"A scazut cheltuielile prea tare asa incat incasarile n-au mai avut cum sa creasca", afirma sursele citate. Gheorghiu n-a putut fi contactat vineri de Ziarul Financiar.
Grup AS, care acumulase datorii de 800.000 $ la Birourile Carte Verde din strainatate si de circa un milion $ pentru asigurarile auto emise pe teritoriul Romaniei, a urmat un plan de redresare financiara stabilit impreuna cu Comisia de Supraveghere a Asigurarilor.
Compania avea la jumatatea acestui an peste 200.000 polite emise. In cazul-foarte probabil, potrivit unor surse din cadrul CSA- al lichidarii companiei, detinatorii acestor polite vor fi despagubiti (in caz de dauna) de la Fondul de Protejare al Asiguratilor. Pana atunci insa CSA va trebuie sa ceara in justitie lichidarea companiei.

Anglo-Romana intra pe lista companiilor de asigurari cu probleme
"Cred ca o sa fie cel putin 2-3 falimente anul acesta in randul companiilor de asigurari care urmeaza acum planuri de redresare financiara", afirma la inceputul anului Nicolae Crisan, presedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor.
CSA a inceput anul 2002 in forta, anuntand rand pe rand ca cinci companii trebuie sa intre sub supraveghere financiara: Grup AS, Metropol, ADAS, Astra si PetroAs.
Intre timp ADAS a intrat in lichidare, Grup AS ar putea avea acelasi drum, iar Metropol situatia nu este clara. Astra si PetroAs au scapat tefere.
Acum pe lista companiilor cu probleme a CSA mai aparut un nume: Asigurarea Anglo-Romana. De la sfarsitul saptamanii trecute compania nu mai poate vinde majoritatea politelor pentru care era abilitata. Mai mult, CSA a anuntat ca a sesizat organelor in drept "ca urmare a savarsirii de catre societatea Anglo-Romana a doua infractiuni: practicarea activitatii de asigurari de viata fara autorizarea Comisiei, precum si a activitatii de intermediere - activitate nepermisa societatilor de asigurare".
Actionarii Anglo-Romana sunt, cu 44,5% - BalliFinance, 24,5%-LanghamInvestment, 10%- LondongateInvestment iar 21% persoane fizice.
Grupul Balli este un grup de comert exterior cu metale neferoase infiintat acum cateva decenii de fosti consilieri ai sahului Iranului. Dupa caderea acestuia, ei si-au stabilit afacerile la Londra.
Balli Group a avut o influenta mare in Romania dupa 1990, avand in vedere ca unul dintre consilierii sai a fost generalul Victor Athanasie Stanculescu.
In afara de societatea de asigurari, grupul controleaza banca Robank, operatorul portuar Comvex Constanta si producatorul de alumina BBG Alum Tulcea.
Cea mai mare parte a incasarilor companiei de asigurari Anglo-Romana proveneau pana anul trecut din contractul de asigurare a Tarom, pe care compania l-a pierdut in 2001 in favoarea Omniasig. Compania a avut anul trecut incasari din prime de 5,6 milioane $ fata de 7,8 milioane $ in 2000. In acel an, asigurarile de aviatie au adus companiei incasari de 3,6 milioane $. Reprezentantii companiei nu fost disponibili vineri pentru Ziarul Financiar.
Aproape toti analistii si reprezentantii companiilor de asigurari estimeaza ca in curand nu vor mai ramane pe piata asigurarilor decat 20-25 de companii, fata de 47 in prezent. Masurile de acum se inscriu in a doua etapa a restructurarii pietei.
Prima etapa a selectiei a fost reorganizarea pietei de asigurari din toamna anului trecut, cand din 73 de societati inregistrate cu activitate in asigurari au ramas, in urma ridicarii limitei capitalului social, doar 47. Epurarea a fost insa pur formala, pentru ca de fapt doar cele 47 de companii erau active pe piata, restul nefiind decat niste "cutii goale" inregistrate la Registrul Comertului, adica societati care figurau doar cu numele, fara sa aiba vreo activitate. Anul acesta se desfasoara a doua etapa, iar a treia este programata pentru prima jumatate a anului viitor, pe baza ridicarii limitelor capitalului social si introducerii marjei de solvabilitate.