Astra Sport Bets

Astra Sport Bets - Pariuri Sportive de calitate

Bet365

Compatibilitatea Rh

În timpul sarcinii, dar mai ales la naştere, o parte din sângele fetal poate pătrunde în circulaţia dumneavoastră. Dacă sângele dumneavoastră şi al copilului sunt compatibile, nu există nico problemă. Însă, în caz de incompatibilitate, s-ar putea forma anticorpi ce ar putea periclita sarcinile dumneavoastră ulterioare.

Grupele sangvine se diferenţiază după prezenţa anumitor proteine de pe suprafaţa celuleor sangvine. Factorul Rh sau Rhesus este tocmai o astfel de proteină. 85% din populaţia albă este Rh pozitivă, ceea ce înseamnă că au componenta
Rh pe suprafaţa celuleor sangvine. Aproximativ 15% dintre albi sunt Rh negativi. Daca dumneavoastră sunteţi Rh negativ şi dacă şi tatăl coplilului este Rh negativ, atunci totul este în regulă. Problemele pot apărea dacă acesta este Rh pozitiv. Când copilul moşteneşte Rh-ul pozitiv al tatălui, sângele fătului este incomptaibil cu al dumneavoastră.
În cele mai multe cazuri, primul copil nu reprezintă un risc chiar dacă este Rh pozitiv, pentru că sângele dumneavoastră Rh negativ, nemifiind expus până atunci la sânge Rh pozitiv, nu şi-a fabricat încă anticorpi antiRh pozitiv care ar putea ataca fătul. Dar, dacă rămâneţi rămâneţi însărcinată din nou şi fătul este Rh pozitiv, aceşti anticorpi pot străbate placenta şi pot afecta fătul care se dezvoltă. Acest risc creşte cu fiecare sarcină Rh incompatibilă.
Boala prin incompatibilitate de Rh nu mai este aşa o problemă ca în trecut datorită metodelor mai atente de depistare, a folosirii unui ser ce îmiedică mama Rh negativ să dezvolte anticorpi şi a terapiei mai eficace aplicată nou-născuţilor afectaţi.
Dacă sunteţi însărcinată şi nu v-aţi determinat încă factorul Rh, medicul
dvs vă va efectua un test de sânge prin care veţi afla dacă sunteţi Rh pozitiv sau negativ. Dacă sunteţi Rh negativ, pe parcursul sarcinii vi se vor face testări periodice de sânge pentru a depista formarea anticorpilor. Deşi este puţin probabil să se formeze anticopri la prima sarcină, totuşi nu este exclus. Dacă aţi pierdut o sarcină anterioară, este posibil ca unele celule sangvine să fi intrat în circulaţia dumneavoastră şi să fi declanşat producţia de anticorpi. Mai există şi situaţia de mici scurgeri de sânge fetal în cursul sarcinii.
Medicii administrează frecvent gravidelor Rh negativ o injecţie de RhoGAM între săptămânile 28 şi 30 de sarcină ca precauţie pentru o eventuală scurgere de sânge fetal. Acest ser maschează orice eritocite fetale ce ar putea ajunge în circulaţia dumneavoastră înainte ca organismul dumneavoastră să aibă timp să-şi dezvolte armele de apărare împotriva lor. Nu există practic niciu risc al injectării.
Dacă anticoprii s-au foemat deja, rezultatul poate fi o afectare fetală uşoară, severă sau chiar mortală şi se poate impune o naştere prematură. Copilului i se poate face o transfuzie de sânge chiar în uter. Acest lucru se face pentru a câştiga timpul necesar maturării pulmonare a fătului, pentru ca acesta să poată supravieşui naşterii. După naştere va fi nevoie de transfuzii sangvine adiţionale.