Astra Sport Bets

Astra Sport Bets - Pariuri Sportive de calitate

Bet365

Voronin susţine că limba rusă este limbă oficială în R. Moldova

„Limba rusă este limbă oficială în R. Moldova”, a tăiat-o, ieri, convins şi răspicat, şeful statului, într-o conferinţă de presă, solicitat să spună dacă desfăşurarea în limba rusă a lucrărilor congresului VI al PCRM, în fruntea căruia a fost reales, şi ignorarea la congres a însemnelor statului nu denotă lipsă de respect faţă de R. Moldova în care guvernează PCRM.

V. Voronin a confirmat astfel că limba de comunicare a comuniştilor din RM este limba rusă: „În majoritatea cazurilor, discuţiile şi la plenare, şi în alte situaţii, în partidul nostru se petrec în limba rusă. Şi aceasta este nu din considerente că cineva pe cineva îl obligă să facă acest lucru, aceasta este la discreţia partidului şi persoanelor care participă la un eveniment sau altul”. Potrivit lui Voronin, comuniştii sunt internaţionalişti, iar folosirea limbii ruse la congres a fost chiar o necesitate, pentru că au fost prezenţi mulţi oaspeţi „care alte limbi nu posedă” decât rusa. Astfel, garantul Constituţiei ne-a demonstrat că el nu, pur şi simplu, încalcă, ci chiar calcă pe Legea fundamentală a statului.

Garantul Constituţiei a uitat că, potrivit art.13, al.1 din Legea fundamentală a RM, „limba de stat a RM este limba moldovenească”, iar al.2 spune că „statul recunoaşte şi protejează dreptul la păstrarea, la dezvoltarea şi la funcţionarea limbii ruse şi a altor limbi vorbite pe teritoriul ţării”. Nicăieri nu se menţionează vreun statut aparte pentru limba rusă.

Solicitat să nominalizeze cele „patru ziare şi o televiziune” despre care a afirmat la congres că ar fi ale PCRM, V. Voronin ne-a sugerat să le nominalizăm singuri. La replica noastră că ar ieşi mai multe la număr, preşedintele a răspuns să le scriem pe listă şi să i le prezentăm, iar el le va şterge cu creionul pe cele care sunt în plus
. Promitem să întocmim şi să prezentăm lista.

Preşedintele a apreciat foarte înalt rezultatele congresului VI, menţionând că principala realizare a fost adoptarea noului program - „un document
cu un conţinut ideatic foarte bogat”. Voronin susţine că partidul s-a reformat, s-a modernizat radical şi speră la o majoritate în parlamentul ales în 2009. Întrebat câţi miniştri au intrat în PCRM şi dacă asta este o condiţie a menţinerii lor în post, Voronin a spus că PCRM nu condiţionează obţinerea posturilor cu intrarea în partid.

Referindu-se la problema reglementării transnistrene, Voronin a afirmat că, în cadrul negocierilor, nu este loc de propuneri privind federalizarea şi n-a respins ideea de a se reaşeza la masa de tratative cu liderul transnistrean Igor Smirnov. Voronin a confirmat că va participa la summitul NATO de la Bucureşti, dar a spus că agenda întâlnirilor bilaterale încă se definitivează şi nu ştie dacă va avea o întâlnire cu omologul său român Traian Băsescu.
Scoruri Fotbal In Direct: Voronin susţine că limba rusă este limbă oficială în R. Moldova
Scoruri Fotbal In Direct: Voronin susţine că limba rusă este limbă oficială în R. Moldova
Scoruri Fotbal In Direct: Voronin susţine că limba rusă este limbă oficială în R. Moldova
Scoruri Fotbal In Direct: Voronin susţine că limba rusă este limbă oficială în R. Moldova