Astra Sport Bets

Astra Sport Bets - Pariuri Sportive de calitate

Bet365

Băsescu: Renunţarea la precondiţii, element cheie in procesul de pace din Orientul Mijlociu

reşedintele Traian Băsescu a declarat, duminică, la Ramallah, că trebuie eliminată politica precondiţiilor pentru inceperea negocierilor de stabilire a păcii in Orientul Mijlociu, şi a făcut, in acelaşi timp, un apel la toate grupările palestiniene, să inţeleagă nevoia reconcilierii interne.
După discuţiile purtate cu preşedintele Autorităţii Naţionale Palestiniene, şeful statului roman a susţinut că, in intalnirile pe care le-a avut anterior cu şefii de stat din Israel, Liban, Irak, Egipt, Iordania, a constatat o dorinţă unanimă de pace."Dacă imi permiteţi o apreciere personală cu privire la condiţiile in care pacea poate să poposească in sfarşit in Orientul Mijlociu, dincolo de respectarea foii de parcurs aşa cum ea a fost stabilită, există un element cheie care trebuie să devină parte a procesului de pace, şi anume renunţarea la precondiţii. Aproape toţi actorii implicaţi, aproape toţi factorii de decizie din Orienul Mijlociu par a avea ca primă grijă precondiţiile", a apreciat Traian Băsescu.
Preşedintele a arătat că punctul de vedere al Romaniei este că pană cand nu se va renunţa la precondiţii procesul de pace va fi pus sub semnul intrebării, "ca reluare a discuţiilor sincere".
"Vreau să mai spun public un lucru, am constatat că toţi şefii de stat inţeleg priorităţile celorlalţi şefi de stat, din acest motiv mi se pare eronat să se continue politica precondiţiilor pentru inceperea negocirilor", a arătat Băsescu.
Dealtfel, răspunzand unei intzrebări venite din partea presei palestiniene, şeful statului a arătat că ceea ce statele au stabilit drept precondiţii pentru inceperea negocierilor ar trebui să devină de fapt elemente cheie in cadrul negocierilor. "Toate statele şi-au creat un sistem de precondiţii, toţi ştiu că precondiţiile oricum sunt punctul cheie in negociere şi atunci de ce să le mai punem ca precondiţii? Să incepem negocierile ştiind că aceste puncte sunt esenţiale in discuţii", a spus Băsescu.
"Cand spun că nouă ni se pare o condiţie esenţială ca toate statele să renunţe la precondiţii chiar o spun cu toată sinceritatea şi aici inţeleg mai multe lucruri, şi am să fac referire şi la intrebarea directă care este incetarea implantărilor israeliene in teritoriile ocupate. Aşa este, este tot o precondiţie, dar tot o precondiţie este şi solicitarea Siriei ca Israelul să părăsească inainte de inceperea negocierilor inălţimile Golan, cum tot o precondiţie este şi acceptarea planului arab cu o abordare de genul "take it or leave it". Sunt foarte multe idei bune
şi eu am convingerea că aşa cum statele arabe au formulat un plan de pace cuprinzător, in mod egal şi Israel are dreptul să aibă o altă abordare cu privire la puncte din acest program şi ele trebuie discutate, cum şi Palestina are dreptul ca Israelul să nu mai continue implantările in teritoriile ocupate", a detaliat şeful statului, pornind de o afirmaţie a unui jurnalist palestinian.
Mai mult, şeful statului a lansat şi un apel către toate grupările palestiniene, cerandu-le să inţeleagă nevoia reconcilierii interne, ca o condiţie pentru un dialog credibil cu Israelul. "Apelul meu către prietenii palestinieni este să-şi flexibilizeze poziţiile in aşa fel incat misiunea asumată de Egipt, aceea a reconcilierii interne a Palestinei, să devină o realitate. Vreau să rog grupările palestiniene să aibă in vedere că Palestina trebuie să devină credibilă in negocierile cu Israelul şi din regiune in primul rand prin unitate internă", a spus Băsescu.
Preşedintele a transmis aprecierea pentru activitatea desfăşurată de premierul palestinian Salam Fayyad in vederea stabilizării economiei şi imbunătăţirea performanţei acesteia, arătand că oficialii palestinieni şi-au exprimat sprijinul pentru organizarea unei misiuni economice palestiniano-romane la Bucureşti.
Băsescu a subliniat disponibilitatea Romaniei de a contribui la procesul de reconstrucţie a teritoriilor palestiniene şi de a susţine instituţiile palestiniene in derularea de programe
de pregătire a personalului specializat.
"L-am informat pe domnul preşedinte Abbas asupra deciziei Romaniei de a suplimenta numărul de burse care urmează a fi acordate pentru cetăţenii palestinieni in anul şcolar 2009-2010, in continuarea celor discutate cu domnul preşedinte la Bucureşti anul trecut", a mai spus preşedintele.
Intrebat despre data la care se va deschide oficiul diplomatic de la Ramallah, şeful statului a dezvăluit că intenţia iniţială era ca acesta să fie inaugurat chiar in ziua vizitei sale la Autoritatea Palestiniană. Totuşi, pentru că sediul in care oficiul va funcţiona nu este intr-o stare tehnică şi de securitate corespunzătoare, deschiderea sa se va face peste cateva săptămani.

Blog Archive

Scoruri Fotbal In Direct: Băsescu: Renunţarea la precondiţii, element cheie in procesul de pace din Orientul Mijlociu
Scoruri Fotbal In Direct: Băsescu: Renunţarea la precondiţii, element cheie in procesul de pace din Orientul Mijlociu
Scoruri Fotbal In Direct: Băsescu: Renunţarea la precondiţii, element cheie in procesul de pace din Orientul Mijlociu
Scoruri Fotbal In Direct: Băsescu: Renunţarea la precondiţii, element cheie in procesul de pace din Orientul Mijlociu