Astra Sport Bets

Astra Sport Bets - Pariuri Sportive de calitate

Bet365

Exportam de 10 de ori mai multe produse bio decit in anul 2000

Productia de alimente organice a crescut spectaculos in Romania, cu sprijin de la Uniunea Europeana.

Piata alimentelor organice este in plina dezvoltare in Uniunea Europeana, inregistrind o crestere a vinzarilor de 30% pe an. Cu toate acestea, doar 3,6% din terenul agricol al UE este utilizat pentru cultivarea de produse
organice. Diferentele sint foarte mari intre Occidentul european, unde metodele ecologice sint mai populare, si estul si centrul Europei, unde de-abia incep sa se dezvolte. Produsele organice sint cele crescute fara fertilizatori si pesticide, cu respectarea mediului inconjurator si a biodiversitatii, de asemenea produsele provenite de la animale crescute in spatii deschise, care nu au fost alimentate cu hormoni sau antibiotice.

Fara OMG

Parlamentul European s-a declarat in favoarea crearii unui logo european comun pentru produse alimentare
organice, ce va fi aplicat tuturor alimentelor ce contin in proportie de cel putin 95% ingrediente organice. De asemenea, conform noii propuneri a PE, alimentele calificate drept organice vor trebui sa nu contina deloc organisme
modificate genetic (OMG). In prezent sint calificate drept alimente organice cele care contin mai putin de 0,9% OMG. Logoul organic european este discutat in prezent de ministrii agriculturii din Uniune.

Bio la restaurant

„In contextul exploziei cererii de alimente organice in UE si a cresterii ofertei, trebuie sa garantam siguranta produselor pentru cumparatori“, a declarat europarlamentarul Marie-Helene Aubert, care a coordonat raportul asupra produselor organice. Raportul cere ca si alimentele importate din afara Uniunii sa fie certificate independent de o agentie a UE. De asemenea, alimentele oferite in alimentatia publica (restaurante, cantine, catering) ar trebui sa fie etichetate, astfel incit consumatorul sa stie daca sint organice sau nu. Logoul organic va fi plasat si pe produse cum ar fi lina, suplimente alimentare sau uleiuri esentiale.

Evolutie romaneasca

In cazul Romaniei s-a vorbit deseori despre posibilitatea ca agricultura ecologica sa devina un domeniu de nisa pentru producatori. Evolutia din ultimii ani a fost destul de spectaculoasa in acest domeniu: suprafetele cultivate cu culturi ecologice au crescut de la 17.438 de hectare in 2000 la 170.000 de hectare in 2006. Vacile de lapte crescute ecologic in Romania s-au inmultit de la 2.100 de capete in 2000 la 9.900 in 2006, iar ovinele si caprinele, de la 1.700 in 2000 la 76.100 in 2006. Produsele ecologice din Romania au devenit cautate si in afara tarii: exportul de legume ecologice, de exemplu, a crescut de la 600 de tone in 2.000 la 7.200 de tone in 2005. Mierea romaneasca este si ea la mare cautare, exportul crescind de la 6 tone la 509 tone in aceeasi perioada. Produsele biologice din Romania poarta, incepind cu anul 2006, sigla „ae“ (foto mic).

Sprijin european

Interesul producatorilor romani pentru produsele biologice este de inteles, avind in vedere sprijinul primit de la Uniunea Europeana: incepind de anul acesta, producatorii din agricultura ecologica beneficiaza de prime compensatorii pe unitatea de suprafata si pe culturi, in vederea acoperirii pierderilor de venit pe perioada de conversie. De asemenea, se acorda sprijin comunitar, in vederea promovarii produselor ecologice, prin programe de cofinantare, cu o finantare de 50% din partea Comisiei Europene, 20% din partea organizatiilor profesionale si 30% de la bugetul de stat.

Blog Archive

Scoruri Fotbal In Direct: Exportam de 10 de ori mai multe produse bio decit in anul 2000
Scoruri Fotbal In Direct: Exportam de 10 de ori mai multe produse bio decit in anul 2000
Scoruri Fotbal In Direct: Exportam de 10 de ori mai multe produse bio decit in anul 2000
Scoruri Fotbal In Direct: Exportam de 10 de ori mai multe produse bio decit in anul 2000