Astra Sport Bets

Astra Sport Bets - Pariuri Sportive de calitate

Bet365

Sinistratii prefera sa locuiasca printre ruinele de la Seciurile

Majoritatea sinistratilor din Seciurile, comuna Rosia de Amaradia, prefera sa locuiasca in continuare printre daramaturile caselor surpate in urma masivei alunecari de teren din primavara anului trecut, cu toate ca guvernul le-a pus la dispozitie alte locuinte construite in localitatile Campu Mare si Cojani.


Ei spun ca in noile case ploua, iar terenul din jurul lor este foarte mic si nu pot sa-si intemeieze o gospodarie pentru a-si creste animalele. In noul sat ridicat la Campu Mare pentru sinistratii din Seciurile nu s-au mutat decat cateva familii. In rest, cei mai multi nici nu iau in calcul stramutarea de pe terenurile lor.

Prizonieri in propriile case

La Seciurile au trait o viata
intreaga si le este greu sa plece acum si sa lase totul in urma. Toti au primit cheile noilor case, dar se despart cu greu de locurile unde s-au nascut si au trait. Asa ca stau in camerele care au ramas in picioare din casele care s-au daramat sau in anexele gospodariilor, desi pamantul de sub locuintele improvizate continua sa se miste. Ana Enasoiu locuieste impreuna cu sotul si doua nepoate intr-o anexa a casei, din care a ramas doar un beci.

„Se misca mereu pamantul. Aud noaptea cum mai trosneste, dar nu mi-e frica, pentru ca m-am obisnuit. Soba s-a crapat de multe ori si a trebuit sa o repar. Masa pe care mancam o gasesc dimineata, cand ne trezim, in alta parte decat asa cum o pusesem eu”, ne spune aceasta.

La intrarea in sat, mai multe case surpate au ramas izolate, fiind inconjurate de o prapastie care s-a cascat in urma alunecarilor de anul trecut. Ca sa ajunga la locuinta ei, Aneta Belgher, 57 de ani, trebuie sa treaca rapa care s-a cascat in urma alunecarii de teren. „Am cazut de multe ori. Noaptea, cel putin, nu pot sa ies din casa, pentru ca este bezna si nu vad nimic.”

„Casele au fost facute in bataie de joc”

Localnicii din Seciurile nu vor sa se mute in locuintele puse la dispozitie de guvern in localitatile Cojani si Campu Mare, la o distanta de 20 de kilometri de satul lor, pentru ca, spun ei, in multe din acestea ploua prin acoperis. „Casele au fost facute in bataie de joc. Au batut cuie in tabla de pe acoperisuri, dar nu au prins blana si le-au scos, de au ramas gaurile prin tabla si ploua in casa. Au lucrat oameni nepriceputi”, ne spune Ion Dinu, 29 de ani.

In plus
, oamenii sunt nemultumiti ca terenul din jurul noilor locuinte este prea mic pentru a-si creste animalele si pentru a-si intemeia o gospodarie. „Am fost acolo, dar ploua in casa si nu am putut sa stau. Mi s-au dat chei de la locuinta, dar nu pot sa ma mut. Am animale si acolo nu am unde sa le tin, pentru ca nu este teren. Nici macar o gradina nu putem sa facem acolo. Stam ca la bloc”, ne-a spus Dumitru Enasoiu, in varsta de 58 de ani.

Conducerea Primariei comunei Rosia de Amaradia considera ca oamenii se vor muta pana la urma in noile case, dar dezradacinarea din locurile unde au trait o viata intreaga este foarte grea. Liviu Cosman, viceprimarul comunei Rosia de Amaradia, a precizat ca toate problemele ridicate de sateni au fost inventariate, urmand ca in perioada urmatoare constructorul sa vina si sa le remedieze.

Blog Archive

Scoruri Fotbal In Direct: Sinistratii prefera sa locuiasca printre ruinele de la Seciurile
Scoruri Fotbal In Direct: Sinistratii prefera sa locuiasca printre ruinele de la Seciurile
Scoruri Fotbal In Direct: Sinistratii prefera sa locuiasca printre ruinele de la Seciurile
Scoruri Fotbal In Direct: Sinistratii prefera sa locuiasca printre ruinele de la Seciurile