Astra Sport Bets

Astra Sport Bets - Pariuri Sportive de calitate

Bet365

Ţara dijmei

Aproape toate proiectele grandioase iniţiate de actuala guvernare sunt realizate pe banii agenţilor economici obligaţi să contribuie „benevol” cu surse financiare pentru a îndeplini doleanţele autorităţilorNumai că laurii îi culeg Voronin &Co. La darea în exploatare a obiectivelor renovate, conducerea de vârf a republicii e prezentă de fiecare dată şi toţi repetă la orice colţ: „iniţiativa şefului statului”. Niciun cuvânt despre contribuţia aproape forţată a oamenilor de afaceri. Problema cea mare este însă că pentru agenţii economici nu se prevăd scutiri de impozite pentru „actele de caritate”. Mai mult, ei trebuie să plătească impozite la stat pentru suma pe care au dat-o autorităţilor pentru ca acestea să-şi materializeze iniţiativele lor populiste.

Datele unui sondaj efectuat recent de IDIS „Viitorul” arată că cel puţin 220 mil. de lei sunt achitaţi anual de către oamenii de afaceri drept plăţi neoficiale la finanţarea diferitelor iniţiative lansate de autorităţi. În realitate, această sumă este mult mai mare, întrucât nu toţi agenţii economici preferă să spună că au dat bani fiind obligaţi de actualii guvernanţi. Motivul e la suprafaţă. Peste agenţii economici pot tăbărî toate organele de control care există în R. Moldova şi care le pot inventa lesne nereguli. Directorul executiv al Clubului Oamenilor de Afaceri „Timpul”, Ion Leşan, a precizat pentru JURNAL că „dijma” dată de agenţii economici la solicitarea funcţionarilor variază între 5.000 de lei şi 50.000 de dolari. Sunt şi cazuri mai grave.

Când şi cu ce scop li se cer oamenilor de afaceri bani în afara cadrului legal, ne spune în interviul de mai jos Ion Leşan.

- Domnule Leşan, puteţi exemplifica prin câteva cazuri concrete când oamenilor de afaceri li s-au cerut bani pentru iniţiativele guvernării?

Din discuţiile cu mai mulţi agenţi economici din diferite domenii, am aflat că atunci când se schimbă asfaltul de pe trotuare, inclusiv din faţa sediilor firmelor, acestora li se spune să dea bani. Venea reprezentantul de la Primărie şi le spunea deschis că trebuie să contribuie cu 8.000 – 10.000 de lei ca să fie schimbat asfaltul cu dale. Chipurile, lor le fac bine că schimbă asfaltul din faţa sediului. Alţii nu voiau să dea bani, pentru că arendau spaţiile respective. Nu conta argumentul. Li se spunea că dacă nu dau, o să vadă cum o să arendeze mai departe acele sedii. Mă refer în special la agenţii economici ale căror sedii sunt amplasate în centrul oraşului şi nu numai. Sunt şi alte cazuri.

Când autorităţile împart tot felul de donaţii pentru veterani, agenţilor economici li se cere să contribuie cu bani sau cu ce li se dă veteranilor – zahăr, macaroane etc. Un alt exemplu de acest fel s-a întâmplat atunci când au fost inundaţii în cartierul Poşta Veche din capitală şi câteva zeci de case stăteau să se prăvălească. Atunci au fost solicitate în special firmele de construcţii să construiască casele pe banii lor şi li s-a promis că vor fi restituite sumele sau că vor fi scutite de impozite, sau că li se vor da terenuri pentru construcţie. Au construit agenţii economici case şi nici până astăzi nu au fost nici scutiţi de impozite, dar nici nu le-au fost întoarse sumele sau date terenuri. Cât costă acolo o casă? Vreo 100.000 – 500.000 de lei. Au construit agenţii economici case pe banii lor. Li s-a spus din start că este un ajutor obligatoriu, dar din ce surse rămâne de precizat.

- Şi în cazul restaurării mănăstirilor, fântânilor şi altor obiective sociale, au fost solicitaţi oamenii de afaceri?

- Da. Conducătorii agenţilor economici sunt credincioşi şi ei, dar dacă e să facă donaţii vor s-o facă benevol, nu forţaţi. Unii agenţi economici au încercat să „negocieze” suma care li se cerea. Adică pot să dea mai puţin, după posibilităţi. Nu. Atât trebuie şi gata. Aşa li s-a spus.

- Şi dacă agenţii economici refuză să răspundă la solicitările funcţionarilor...

- Încearcă şi nu dă. Pe urmă ai probleme. Trimit serviciul
sanitar de stat care spune că în faţa firmei era murdar şi-ţi pune amendă. Mai trimit şi alte structuri. Mai bine să plăteşti şi să nu ai probleme – acesta este răspunsul lor.

- Cum cer autorităţile banii? Te convoacă în şedinţe sau vin şi îţi cer deschis bani?

- Depinde. De obicei, agenţilor economici li se cer bani în discuţii cu anumiţi exponenţi ai puterii care fac apel la calităţile de creştini. „Sunteţi creştini, hai ajutaţi...”, li se spune. Şi sunt preveniţi că aceste lucruri sunt „benevole”. Da, mulţi sunt de acord, fiind creştini, că trebuie ajutată societatea cu diferite sponsorizări, dar măcar toate binefacerile astea să fie scutite de impozitare. Dar nu se întâmplă lucrul acesta. Ar fi bine ca procentul de scutire a impozitului pe venit în cazul în care se fac binefaceri să fie mai mare, să fie prevăzută o modalitate de eliberare de plată a impozitelor pe suma donată. Dar aşa iese că faci binefacere şi pe suma asta, care merge la venit, că n-o poţi pune la cheltuielile firmei, trebuie să plăteşti impozite încă o dată statului. Adică, îndeplineşti funcţia statului şi pe urmă trebuie să plăteşti şi impozite din suma pe care ai dat-o statului „benevol”.

- Aţi pus vreodată problema asta în faţa autorităţilor?

- Dar nu numai în Chişinău se întâmplă acest lucru. De exemplu, dacă se face vreun drum
undeva într-o localitate, hai băieţi, puneţi şi voi câte vreo cinci mii, că şi voi mergeţi pe drum. Dar agenţii economici şi aşa plătesc impozite în Fondul Rutier dacă au maşini. De la nord mi-au spus vreo doi-trei agenţi economici despre asemenea cazuri. E vorba de construcţia de drumuri, de apeducte etc. Şi nu poţi să nu dai. Căci atunci când mergi la autorităţi cu vreo cerere, ele găsesc tot felul de motive ca să nu-i dea curs. E vorba de un presing la care sunt supuşi în permanenţă agenţii economici.

- Înainte exista acest fenomen?

- Mai puţin. În ultimii doi ani, s-a intensificat acest lucru.

- Ce credeţi despre suma făcută publică de IDIS „Viitorul” care se strânge anual de la agenţii economici?

- Cred că în realitate e şi mai mare. Sunt mulţi oameni de afaceri care tac, nu vor să spună. Nu-i normal şi oamenii trebuie să înţeleagă asta. Am auzit că în SUA şi în alte ţări, dacă ai făcut sponsorizare de o sută de mii, te eliberează de plata impozitelor pentru 150.000. Şi acolo agenţii economici au interes singuri, să participe primii la sponsorizări pentru diverse organizaţii neguvernamentale. La noi, corupţia trece în plăţi neoficiale cu interes direct. Sondajul IDIS arată că suma care s-a colectat nu se cheltuieşte în întregime. Banii care rămân sunt repartizaţi ca premii „organizatorilor”. Agenţii economici trebuie să le colecteze lor premii?!

- Cum vi se pare faptul că actuala guvernare profită de banii agenţilor economici şi-şi face imagine dând în folosinţă „la iniţiativa şefului statului” obiectivele reconstruite?

- Nu este normal. Măcar să spună că agenţii economici au pus mână de la mână şi au ajutat. Înainte spuneau „pot ciutkim rukovodstvom pravitelstva” şi era clar de unde sunt finanţele. Acum nu se pomeneşte de ajutorul agenţilor economici.

Blog Archive

Scoruri Fotbal In Direct: Ţara dijmei
Scoruri Fotbal In Direct: Ţara dijmei
Scoruri Fotbal In Direct: Ţara dijmei
Scoruri Fotbal In Direct: Ţara dijmei