Astra Sport Bets

Astra Sport Bets - Pariuri Sportive de calitate

Bet365

S.O.S. pentru monumentele din Maramures

In Maramures nu exista la aceasta ora nici macar un singur monument istoric care sa nu aiba nevoie de consolidari serioase! Conducerea directiei judetene de cultura sustine ca unele obiective mai suporta amanarea lucrarilor, dar arata ca altele sunt in stare critica si au nevoie de interventii urgente altmiteri vor fi definitiv compromise. Vina pentru situatia critica in care s-a ajuns revine pe de-o parte autoritatilor locale, care nu au depus niciun proiect pentru reabilitarea monumentelor, iar pe de alta ministerului culturii, care intarzie elaborarea unor programe de protectie, cum e si cel care vizeaza bisericile din lemn incluse in patrimoniul mondial UNESCO.
Seful Directiei Judetene pentru Cultura, Culte si Patrimoniul Cultural National (DCCPCN) Maramures, Ioan Marchis, a aratat ca pentru a desfasura lucrarile minime de consolidare la monumentele din judet e nevoie de sute de miliarde de lei. Institutia pe care o conduce a facut o verificare a principalelor obiective aflate pe lista de patrimoniu, iar in 17 cazuri s-a constatat ca e nevoie urgenta de interventii. In total, in cursul anului trecut, au fost inspectate 76 de obiective si in cazul fiecaruia s-a propus macar o lucrare de refacere.

Guvernul a uitat de bisericile UNESCO
“Din pacate nu de putem lauda ca avem vreun monument care sa nu aiba nevoie de reparatii. Chiar si bisericile din patrimoniul UNESCO, care sunt practic in cea mai buna stare, au probleme”, a declarat Marchis pentru eMaramures.ro.

In cazul obiectivelor UNESCO, pana si ministerul culturii baga bete in roate. Legislatia a prevazut inca din primavara lui 2004 elaborarea unui program care sa contina pasii ce trebuie facuti pentru protectia si gestiunea vechilor biserici de lemn din Maramures.

Programul in cauza nu a fost realizat nici pana in prezent, ceea ce nu permite autoritatilor judetene sa intocmeasca planurile anuale de protectie, de asemenea impuse de lege, care ar permite finantarea unor lucrari suplimentare.

Reprezentantii directiei de cultura au precizat ca acestea nu sunt abandonate, fiecare fiind in administrarea
autoritatilor, dar ca exista probleme “la stabilirea prioritatilor, la coordonarea actiunilor si finantarii acestora”.

Indiferenta din partea autoritatilor si preotilor
Ioan Marchis a aratat ca ar exista sanse sa se gaseasca o parte din fondurile necesare lucrarilor de consolidare daca autoritatile locale si directorii de camine culturale s-ar arata interesati de problemele monumentelor istorice.

“Niciun primar nu a venit cu un proiect pentru vreun monument. Nu exista un director de camin cultural in judet care sa ne fi trimis vreo hartie in care sa semnaleze ca sunt probleme la un obiectiv sau altul. Asa ceva nu este posibil. Toti au impresia ca directia de cultura trebuie sa miste lucrurile cand problema este si a lor.”

Icoana arsa de un bec la Budesti
Directorul de la cultura a precizat ca daca autoritatile ar fi facut demersuri imediat ce a aparut o problema la un monument situatia nu ar fi fost atat de critica, iar cheltuielile impuse pentru reparatii si consolidare ar fi fost mult mai mici.

“Nu ii intereseaza! La Budesti de exemplu, unde e biserica UNESCO, preotul a lasat becul sprijinit de o icoana extrem de valoroasa, fara sa ii pese ca ardea efectiv vopseaua. La alta biserica a trebuit sa mergem noi in control ca sa atragem atentia ca o cruce veche din 1800 era aproape rasturnata din cauza unui copac.”

Doar raspunderea penala ar putea stimula alesii
Conducerea directiei de cultura sustine ca amenintarile si amenzile nu rezolva problema monumentelor istorice degradate si ca ideal ar fi sa nu se ajunga in situatia critica de a incepe un razboi cu autoritatile locale ori cu preotii parohi.

“Cu exceptia monumentelor UNESCO, toate celelalte obiective sunt in patrimoniul lor. Fiind proprietari, au dreptul sa obtina bani de pe urma lor, punandu-le in valoare, dar, totodata, sunt obligati prin lege sa le intretina, sa le restaureze... Daca ar fi vorba de raspundere penala probabil ca nu ar mai exista probleme.”

Fondurile structurale ar putea salva istoria judetului
Ioan Marchis a mai aratat ca in perioada urmatoare la dispozitia autoritatilor din zonele rurale vor fi milioane de euro. Este vorba de fonduri structurale destinate dezvoltarii segmentului de infrastructura, in care pot fi dezvoltate si proiecte care vizeaza turismul.

Specialistii de la cultura au afirmat ca o mare parte din bani ar putea sa vina in Maramures si sa salveze monumentele aflate in paragina. Conditia e insa ca autoritatile maramuresene, la fel ca si cele de la centru, sa dea importanta cuventita zecilor de obiective cu valoare de patrimoniu care fac reclama Romaniei peste hotare.

Blog Archive

Scoruri Fotbal In Direct: S.O.S. pentru monumentele din Maramures
Scoruri Fotbal In Direct: S.O.S. pentru monumentele din Maramures
Scoruri Fotbal In Direct: S.O.S. pentru monumentele din Maramures
Scoruri Fotbal In Direct: S.O.S. pentru monumentele din Maramures